Skip to main content

Theater & musical

Theatermanifestatie IJmond

De insteek van de stichting is om IJmonders niet alleen theater, maar ook kansen te bieden.

De Theatermanifestatie en de kasteeltuin
In de sprookjesachtige kasteeltuinen van Assumburg ontstond in 2015 Theatermanifestatie IJmond. Niet alleen doordat de tuinen zo inspireerden, maar ook doordat (theater)schrijver Stella van Lieshout aanwezig was op een bijeenkomst van de stichting van het kasteel. Daar werd het idee gepresenteerd om een groot totaaltheater te organiseren voor en door Heemskerk. Stella gaf aan dat stuk graag te willen schrijven. En zo geschiedde. Het resulteerde uiteindelijk in een Ijmondiaal project en een nieuwe stichting: Stichting Theatermanifestatie IJmond.

Professionals en amateurs
De insteek van de stichting is om IJmonders niet alleen theater, maar ook kansen te bieden. De professionals die aan de trilogie werken, komen bijna allemaal uit de IJmond. Zij werken samen met zo’n 150 deelnemers: amateurs en semi-professionele acteurs, musici en vrijwilligers. Zij denken ook mee over de voorstellingen. Die zijn allemaal op locatie: Schemering in kasteeltuin Assumburg en Luwte op het blokkenterrein van Rijkswaterstaat. Zicht, het slot van de reeks, zal op de Breestraat zijn.

Een plek in de maatschappij
Dat de voorstellingen in de openbare ruimte zijn, voegt iets toe aan de beleving. De omgeving is niet alleen het decor, maar gaat een wisselwerking aan met het verhaal. Want wanneer je overgeleverd bent aan de elementen, meeuwen en toevalligheden is geen uitvoering hetzelfde.

Dat de komende voorstelling op de Breestraat is, is extra spannend. De kasteeltuin en het blokkenterrein waren nog af te sluiten, maar de Breestraat is tijdens de voorstelling nog vrij toegankelijk. Dat is niet geheel toevallig. Tijdens de eerste lockdown in 2020 liep het team, net als zovelen in Nederland, met vragen rond. Wat voeg ik toe als kunstenaar, als ik ook bijvoorbeeld zorgverlener had kunnen zijn? Welke plek neem ik in in de maatschappij? Toen besloten ze de voorstelling recht in de maatschappij te plaatsen.

Mirte Brethouwer

Regisseur Iris Stam
De voorstelling is daardoor als het ware een net-echte wereld in de echte wereld. Iris, de regisseur van het stuk, houdt van absurdisme en surrealisme. Ze creëert een wereld, die net even anders is dan de ‘echte’ wereld. De voorstellingen zijn mooi, leuk en soms grappig om te zien en beleven, maar er zit ook een boodschap in om over na te denken: ‘Dat vind ik goed aan theater en kunst in het algemeen, dat het publiek nog zelf dingen in moet vullen of moet nadenken. Als het in één keer hap-klaar en duidelijk is, dat vind ik jammer. Maar je hoeft het ook niet altijd te snappen, je mag het ook gewoon voelen. Als mensen het gewoon mooi vinden om te zien en ontroerd zijn door het spektakel is dat ook heel mooi.’

Iedereen tot zijn recht
Iris is naast regisseur bij Theatermanifestatie IJmond ook theaterdocent. In haar andere werk staan de leerlingen centraal, en is het belangrijk dat iedereen iets leert. Daarom is dit project extra leuk en bijzonder: ‘Het komt niet vaak voor dat je zo’n grote voorstelling mag maken met zo veel mensen. Het is leuk om bij elke speler te kijken waar ze goed in zijn, en daar een geschikte rol bij te vinden zodat ze helemaal tot hun recht komen.’

Onderbewustzijn van de stad
De productie is nog in volle gang, maar van Zicht kunnen we een koortsige, droomachtige zoektocht in het onderbewustzijn van de stad verwachten, met roze varens en de steegjes en gebouwen van de Breestraat. Het wordt met corona wel spannend of de repetities op tijd kunnen starten, en het is ook nog afwachten hoe de situatie op de Breestraat zal zijn in september. Maar dat het een uniek spektakel zal worden, staat vast.

Zicht, van 15 t/m 19 september rond de Breestraat in Beverwijk.

Kom in contact met deze cultuurmaker


Stichting Theatermanifestatie IJmond

Achergrond Illustraties: Frits Smit