Overige

YAF

YAF staat voor het Young Art Festival. Het festival vormt een platform waar jongeren kennis kunnen maken met kunst en cultuur in de breedste zin van het woord.

In 2004 vond in Park Westerhout het Young Art Circus plaats. Het was de eerste editie van het huidige Young Art Festival. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is YAF méér dan een festival. Het podium voor aanstormend kunsttalent en beginnende artiesten heeft ook een sociaal maatschappelijk karakter. Het is dé plek om te ontdekken wie je bent of wat je wil. En dus is er ruimte voor eigen creatieve concepten en optredens op het gebied van muziek, beeldende kunst, theater en woordkunst. Maar je kunt er ook gewoon je handen uit je mouwen steken. Achter de bar, in de keuken of bij het op- en afbouwen van het festival. Veel deelnemers beginnen als doener en ontwikkelen zich daarna op artistiek of organisatorisch gebied. Onmogelijk om de namen van alle inspirerende talenten te noemen die het festival heeft voortgebracht. Volg ons daarom liever op Instagram (@Youngartfestival) of word lid van ons tijdschrift (www.youngartfestival.nl).

Martine Winkel
Mark Welagen

Stella van Lieshout en Dave Castricum vormen de helft van de dagelijkse leiding van YAF. Officieel heten ze artistiek en zakelijk leider, maar hun rollen voelen meer fluïde; ze doen het echt met zijn vieren.

Net als vele anderen zijn Stella en Dave betrokken geraakt bij YAF door José Schuyt, de eigenares van cultureel café Camille. ‘Eigenlijk is betrokken raken niet het juiste woord. We moesten gewoon verplicht vrijwillig meehelpen.’ Stella deed al mee bij de eerste editie van het festival in 2004 en Dave begon een paar jaar later, maar als je eenmaal meedoet ben je al snel een vast onderdeel van de groep. Stella had ervaring vanuit de kunstworkshops en Dave werkte iedere zomer mee achter de bar. En daar vandaan groeiden ze door, ieder op hun eigen terrein. Inmiddels zijn ze professionals in hun vakgebied, maar het Young Art Festival stond voor beiden aan de basis. ‘YAF is dé plek waar je jezelf kunt zijn. En er is zoveel te doen en te ontdekken, dat er ruimte is voor iedereen.’ Die ruimte bracht hen uiteindelijk naar een rol in de dagelijkse leiding en ook daarin groeien ze nog steeds. ‘Er heerst hier een aanstekelijke Pipi Langkous mentaliteit: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan, zou hier een goeie leus kunnen zijn. Dus spreekt dat je aan? Dan ben jij ook van harte welkom bij YAF.’

Kom in contact met deze cultuurmaker


YAF

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Achergrond Illustraties: Maud van Gool
© Centrum voor de Kunsten Beverwijk. All rights reserved. Powered by smackitcreations.
Volg ons —