Skip to main content

Overige

Rondje Wijk aan Zee

Rondje Wijk aan Zee is een wandeling langs de historische plekken van Wijk aan Zee. De gelijknamige vereniging zorgt voor geschiedverzameling en het onderhoud van de wandelroute.

Het idee voor een Rondje Wijk aan Zee ontstond in 2011, toen Greet Cudovan en Wim Aardenburg en Richard Schellevis in het kader van de gebiedsvisie voor Wijk aan Zee de uitdaging aangingen om een wandelroute uit te zetten. . En geheel op zijn Wijk aan Zees, deden ze dat: Er kwamen zelfs twee routes: een dorpswandeling met historische foto’s en een wandeling rond het dorp. Greet zorgde voor de verhalen, Wim en Richard voor de realisatie van de route en het onderhoud.. Een jaar later kwam Rob van Kampen als penningmeester bij het bestuur.

De wandeling geeft een veel bredere kijk op Wijk aan Zee, dan alleen industrie en badgasten. Het rondje verbindt op een indrukwekkende manier de natuur en de geschiedenis van het dorp met elkaar. Er wordt daarbij actief contact onderhouden met PWN, Tata Steel, de Gemeente Beverwijk, Provincie Noord-Holland en Rijks Waterstaat, maar ook met Museum Kennemerland.

Rondje Wijk aan Zee is leuk voor jong en oud. Wil je het rondje ook een keer lopen? Dat kan op eigen houtje of onder begeleiding. Het startpunt bevindt zich aan het Boothuisplein naast de SPAR-supermarkt. Voor meer informatie, het boeken van een rondleiding of toegang tot de app kun je terecht op www.rondjewijkaanzee.nl.

Of sluit u zich liever als vrijwilliger bij ons aan, om zelf groepen mensen kennis te laten maken met Wijk aan Zee en de bijzondere omgeving? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Van origine is organisatieadviseur Lodewijk Kleijn (43) historicus. Sinds 2018 maakt hij deel uit van het bestuur van de stichting Rondje Wijk aan Zee. ‘Toevallig stuitte ik een keer op het rondje Wijk aan Zee en sindsdien liep ik de wandeling graag. Mijn moeder is hier geboren, maar zelf groeide ik op in Beverwijk. Nooit had ik gedacht hier te gaan wonen, zelfs schuin tegenover het huis dat mijn overgrootvader ooit heeft gebouwd. Toen ik hier een paar maanden woonde en op een dag de grijze bak buiten zette, sprak bestuurslid Wim Aardenburg me aan en vroeg of ik ook mee wilde doen. Omdat ik graag iets voor het dorp terug wilde doen en het me leuk leek, heb ik ja gezegd en stapte ook in het bestuur.

De wandeling is met behulp van een subsidie sinds corona helemaal gedigitaliseerd, Greet heeft een prachtig boek geschreven, er liggen een hoop mooie plannen en er zijn veel verzoeken voor rondleidingen. Maar als vereniging zijn we best onderbezet. Qua capaciteit zitten we nu op een grens en we moeten overwegen om terug te keren naar de kern van een historische vereniging of besluiten om door te groeien naar een museumstatus.

Terugkeren en groeien, die woorden zijn ironisch genoeg inherent aan geschiedenis. Want door de geschiedenis te snappen, kun de huidige tijd beter begrijpen en de toekomst duiden. Het Rondje Wijk aan Zee levert precies daaraan een hele belangrijke bijdrage.

Kom in contact met deze cultuurmaker


Rondje Wijk aan Zee

  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Achergrond Illustraties: Maud van Gool