Muziek

Tremenda

Op de vraag waar de inspiratie vandaan komt is het antwoord bij Tremenda volkomen helder: iedereen die zich op wat voor manier dan ook bezighoudt met muziek, want met de neus dezelfde kant op kom je samen tot de mooiste creaties.

Al ruim zeventig jaar weerklinkt het geluid van Tremenda vol overgave in de Ijmond. Het gemengde koor vond in 1951 haar oorsprong in de vorm van een ‘liederenkoor,’ en werd opgezet door de Katholieke Arbeiders Bond. Al snel vond dit bedreven koor het kundig oor van de Amsterdamse dirigent Jaap Spigt, en daarmee transformeerde het zo goed als meteen tot oratoriumkoor, dat bij menig concours de eerste prijs in de wacht sleepte. Spigt werd opgevolgd door Anton de Beer, en hij gaf op zijn beurt het stokje door aan Hans Timmer, die het koor gedurende vijfendertig jaar naar flink wat successen heeft begeleid. Hij stopte in 2011, en sindsdien is Tremenda in de vaardige handen van Paul Waerts, die het koor wederom heeft voorzien van een frisse blik.

Tremenda zingt klassieke koorwerken, en verwelkomt iedere volwassene die de behoefte voelt om te zingen. In samenwerking met een breed scala aan orkesten en beroeps solisten hebben ze al heel wat imposante werken aan hun repertoire kunnen toevoegen: denk bijvoorbeeld aan de Matthäus-Passion, Johannes-Passion, het Weihnachtsoratorium van Bach, om maar even wat te noemen. De lijst is omvangrijk en zal ook altijd blijven groeien, het doel van Tremenda is namelijk vrij eenvoudig te achterhalen. Ze willen zingen, concerten geven, eigenlijk gewoon de zangkunst stimuleren in het algemeen, of je nou zingt of luistert. Op de vraag waar de inspiratie voornamelijk vandaan komt is het antwoord dan ook volkomen helder: iedereen die zich op wat voor manier dan ook bezighoudt met muziek, want met de neus dezelfde kant op kom je samen tot de mooiste creaties.

Isa van Klaveren
Aangeleverde foto's

Die meerwaarde van samen wordt beaamd door tenor en bestuurslid Theo Wildenberg. Volgens hem is samen zingen een fijne activiteit, maar onderschat het niet: samen goed zingen is en blijft een uitdaging. Die uitdaging gaat hij in ieder geval graag aan, naar zijn mening moet het zingen dan ook niet te vrijblijvend zijn. De kracht zit hem nu eenmaal in het samen toewerken naar een concert, het onvermoeid verbeteren van je eigen zangtechniek, de kennismaking met klassiek werk dat je zelf niet zo snel zou kiezen, maar ook het vol overtuiging benaderen van vertrouwd werk. Dat alles maakt het hard werken, maar daar staat ook zeker iets tegenover. Zo’n koor is en blijft natuurlijk een sociaal gebeuren, je ziet en spreekt de andere leden wekelijks, en legt op die manier waardevolle contacten. Tremenda bestaat namelijk uit een zeer divers gezelschap, en als je het Theo vraagt valt er dan ook niet echt een etiket op te plakken. Toch is er in ieder geval één gedeelde eigenschap die als een paal boven water staat: ze houden allemaal van muziek.

Kom in contact met deze cultuurmaker


Secretariaat Bestuur Tremenda

  • Th. Wildenberg, P. Houtkooperhof 9, 1944 PL Beverwijk
  • 0251-239477
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Achergrond Illustraties: Wies Tesselaar
© Centrum voor de Kunsten Beverwijk. All rights reserved. Powered by smackitcreations.
Volg ons —