Skip to main content

Muziek

Centrum voor de Kunsten Beverwijk

In Beverwijk is het Centrum voor de Kunsten dé plek voor kunsteducatie. Dat niet alleen. Het Centrum is ook de spin het web van allerlei regionale kunst- en culturele organisaties. Met als belangrijkste doel: zo veel mogelijk mensen, kinderen en volwassenen met kunst en cultuur in aanraking brengen.

Doe jezelf niet tekort
Hebben we het nog een beetje op een rijtje, wat kunst en cultuur voor een mens kan betekenen? Je staat er wellicht niet dagelijks bij stil, maar een wereld zonder is een wereld vol gemiste kansen. Want wie muziek maakt, danst, acteert, of beeldend werk maakt, is gelukkiger. Zelfverzekerder ook, socialer, kan beter samenwerken, presenteren en kritischer nadenken. Kortom: professioneel begeleide kunstontwikkeling kent uitsluitend voordelen en draagt wezenlijk bij aan het welzijn van mensen.

In Beverwijk is het Centrum voor de Kunsten dé plek voor kunsteducatie. Dat niet alleen. Het Centrum is ook de spin het web van allerlei regionale kunst- en culturele organisaties. Met als belangrijkste doel: zo veel mogelijk mensen, kinderen en volwassenen met kunst en cultuur in aanraking brengen.
Wat een prachtige opdracht.

De straat op
Het Centrum pakt daarvoor flink uit. Aan het Kerkplein wordt niet alleen muziek, theater, beeldend en dans onderwezen, de bevlogen docenten gaan ook steeds vaker de boer op. Naar de basisscholen én de wijken. Op die manier krijgt iedereen de kans de sensaties van kunst en cultuur te ontdekken.

Andere culturele organisaties worden door het Centrum gefaciliteerd. Alsof dat nog niet genoeg is organiseert het Centrum om het jaar de grote manifestatie Beverwijk uit de Kunst en is een van de initiatiefnemers van het gezelschap Cultuurmakers IJmond.

Mis het niet!
Niemand hoeft kunst en cultuur te missen. Wie de kosten voor de lessen in het Centrum lastig kan opbrengen, vraagt het Centrum om hulp bij budgetaanvraag bij het Jeugd- of Volwassenenfonds Sport & Cultuur.

En zo staat niets ons meer in de weg om deel te nemen aan kunst en cultuur en dat grote geluk na te jagen.

Evelien Thöne
Ytje Veenstra

Ümit uit Izmir is nog maar tien jaar oud als hij van zijn vader op saz-les moet. Dat hoort nu eenmaal bij de Turkse cultuur. Hij kent het instrument al zijn jonge leven lang maar staat niet te trappelen om het zelf te leren bespelen. Maar Ümit blijkt een snelle leerling en de saz doet ook bij hem zijn betoverende werk: Ümit raakt in de ban, hij gaat van het instrument houden. Hij ervaart dat vooral de combinatie van saz-spelen en zingen hem in een soort trance brengt. Hoe heerlijk!

Dat speciale gevoel laat hem niet meer los; Ümit besluit dan ook zich op het conservatorium verder in het instrument te verdiepen. De liefde brengt hem daarna naar Nederland en om ook hier als docent/musicus voet aan de grond te krijgen, doorloopt hij de HBO-opleiding Wereldmuziek bij Codarts in Rotterdam. Bij verschillende culturele instellingen geeft hij saz-lessen aan kinderen en volwassenen en speelt daarnaast geregeld in zijn eigen band: het Seyyah Ensemble.

Deze twee gespecialiseerde opleidingen plus de lange praktijkervaring maken Ümit tot een top-docent. Eentje met veel geduld ook. Zeker bij kinderen is dat van groot belang, zegt hij. Soms is de concentratie even weg, heel normaal bij die jonkies. Gewoon even in meegaan en daarna gaan ze weer als een speer. Ümit prijs zichzelf dolgelukkig dat hij zijn gezin kan onderhouden met werk dat hij het allerliefste doet: lesgeven op een instrument dat je in vervoering brengt.

Kom in contact met deze cultuurmaker


Centrum voor de Kunsten Beverwijk

Achergrond Illustraties: Wies Tesselaar