Skip to main content
ISOO is hét centrum voor fotografie in onze regio. De deur staat open, kom binnen om te kijken en om te bewonderen.

ISOO is hét centrum voor fotografie in onze regio. De deur staat open, kom binnen om te kijken en om te bewonderen. En voor een praatje, natuurlijk. Want kijkend naar een foto komt er van alles los. Hoe heeft ie dat op de foto gekregen, wat voor camera gebruik je, ik wist niet dat dat kon met mijn mobiel.

Het gaat om inhoud en techniek. Wat zie je, en hoe heb je dat vastgelegd. Niet elke foto is ‘kunst’. Ieder voor zich maakt uit wat een foto tot iets bijzonders maakt, iets wat indruk maakt of je beroert. Alles wat met die vraag te maken heeft, over wat een foto bijzonder maakt, daar over gaat het bij ISOO.

ISOO wordt meer en meer een instituut voor fotografie. Nel Luiken en Thea Olivier (bestuursleden) willen dat ISOO uitgroeit tot het broeinest voor fotografen in de regio. Fotoclubs mogen er vergaderen. Er is een fotostudio, en ook een groot presentatiescherm. En na de zomer begint het weer: workshops, fotowandelingen en exposities. ‘Hier kan je wat leren!’, zeggen ze.

ISOO is ontstaan uit de Stichting Kunst & Cultuur in Beverwijk. Daar kwamen de stadsdichters en stadsfotografen uit voort, en ook de behoefte aan meer contact met elkaar en een plek om mooie dingen te laten zien.

De foto’s in de onderdoorgang van het Beverwijkse treinstation waren de aanleiding voor het contact met de NS. Om een lang verhaal kort te maken: ISOO vind je in het stationsgebouw (1960). Veel glas, dus lekker licht, en in het centrum, dus goed bereikbaar.

Jan Aardenburg is verantwoordelijk voor de exposities bij ISOO. Hij maakt de afspraken met exposanten. ‘Een foto is een goede foto zodra je er een gevoel bij krijgt. Het is niet altijd een kwestie van wel of niet mooi, van wat de maker ermee bedoelt, of van uitstekende techniek. Het gaat om de sfeer.’

Meer dan vroeger maken mensen foto’s. Dat maakt dat er meer dan vroeger markante foto’s zullen zijn. Soms gewoon leuk, soms bijzonder, en af en toe van een tree hoger. Wie ze heeft en graag laat zien, kan terecht bij de expo op het Stationsplein.

Een tentoonstelling kan een thema hebben, gaan over een bepaalde bewerking, of uit het arsenaal komen van één fotograaf. Vooral is het de bedoeling dat veel belangstellenden en juist ook collega-(hobby)fotografen komen kijken. Want, zegt Jan, ‘Je leert het meest van veel zien en met elkaar spreken.’

Het moet voor fotografen goed te doen zijn om te exposeren bij ISOO. Laagdrempelig is het sleutelwoord. De ruimte is beschikbaar voor fotoclubs en voor individuele fotografen.

De ruimte is flexibel in te richten, met magneetstrips en museumrails langs de muren, en met panelen en schermen. Er zijn geen starre eisen waaraan een expositie moet voldoen. Zodoende komen er dus heel verschillende en heel mooie dingen voorbij.

De fotografen zorgen zélf voor de afdrukken en komen helpen met het inrichten van de tentoonstelling. Natuurlijk zijn ze er bij de opening om de gasten te ontvangen. En ontvangen ze bezoekers tijdens de openstellingen. Op die manier is het fotografiecentrum van en voor fotografen en belangstellenden.

Kom in contact met deze cultuurmaker


ISOO Centrum voor Fotografie

  • Stationsplein 46B, 1948 LC Beverwijk
  • 0251-221677
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • http://
Achergrond Illustraties: Eveline Raap