Skip to main content

Film & Fotografie

Filmclub IJmond

Al sinds 1959 bestaat Filmclub IJmond. Een groep beginnende filmers van de Da Costaschool in Velsen-Noord richtten de club op. Destijds werkten ze nog met dubbel-8 en super-8 films, maar tegenwoordig monteren ze de films digitaal.

In buurtcentrum Prinsenhof komt de groep van zo’n 20 leden elke twee weken bij elkaar, behalve in de zomermaanden. Die zijn namelijk om te filmen. De leden filmen veel reportages en vakanties en soms een documentaire of zelfs een fictiefilm.

Na de zomerstop tonen ze elkaar hun films en geven ze elkaar opbouwende kritiek. Zo blijven ze zichzelf ontwikkelen en worden hun films steeds beter. En dat is maar goed ook, want onderling en met andere filmclubs in de regio houden ze wedstrijden, met geaccrediteerde jury.

Op clubavonden is ook ruimte om aan de slag te gaan. Op deze werkavonden leren ze interviews met elkaar af te nemen en zorgen ze voor een professionele opstelling van belichting, beeld en geluid. Of ze gaan met elkaar op stap om een hele dag samen te filmen. Zo waren ze eens op het afvalbrengstation van Castricum, waar ze mensen interviewden over hun afval en de redenen dat het weggegooid werd.

Mirte Brethouwer

Gerben Sinjewel is al twintig jaar betrokken bij de filmclub. Niet alleen als lid, maar ook als secretaris van de vereniging. Hij zocht na zijn pensioen een filmclub om zijn hobby verder te ontwikkelen. Dat werd deze club, die toen nog IJmond Dubbel 8 heette.

Gerben is erg betrokken bij de club en houdt zich ook veel bezig met zijn hobby. Hij filmt graag luchtige reportages. Hij maakte onlangs een film over een dag op de pier: ‘Dan film ik de mensen, de scheepvaart, de surfers en de vissers. Dat kan ik dan ook aan de andere leden laten zien, hoe je die beelden met elkaar kunt matchen.’ Maar ook vrijere films passen in zijn repertoire, zo is hij nu bezig met een film over dromen.

Als je werk van Sinjewel wil zien, kun je naar Gasterij de Kruisberg. Daar tonen ze op een beeldscherm nog zijn film, die hij maakte over de ‘Kruisberg-express’. Centraal staan de paarden Aukje en Neeltje.Toendertijd trokken deze paarden de grote huifkar die minder valide mensen van en naar de Kruisberg in de duinen van Heemskerk bracht. Of kom eens langs op een van de clubavonden in de Prinsenhof (als corona het weer toelaat).

Kom in contact met deze cultuurmaker


Filmclub IJmond - Gerben Sinjewel

  • 0251-215577
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • www.filmclubijmond.nl
Achergrond Illustraties: Eveline Raap