Skip to main content

Erfgoed

Muziekfort

Het fort aan de Sint Aagtendijk (Muziekfort) in Beverwijk is naast een centrum voor muziek in de ruimste zin van het woord ook een plek waar natuur, cultuur, historie en educatie elkaar versterken. Ook is het – als onderdeel van de Stelling van Amsterdam - een provinciaal monument en Unesco Werelderfgoed.

Vanaf de snelweg zie je aan de rand van Beverwijk het imposante fort van de stelling van Amsterdam liggen. Al bijna dertig jaar is dit de thuisbasis van ‘Het Muziekfort’ en wordt geheel gerund door vrijwilligers. Hoewel het fort met haar tijd meegaat is er een ding wat altijd hetzelfde blijft: het is een centrum voor muziek in de ruimste zin van het woord, en iedereen die geïnteresseerd is in cultuur, natuur en historie is er welkom. Jaarlijks komen er zo’n 20.000 bezoekers uit het hele land naar het fort dankzij o.a. de vele rondleidingen en lesprogramma’s voor het onderwijs. Daarnaast zijn er oefenruimtes voor bandjes, is er een openluchtpodium en vinden er exposities en evenementen plaats. De komende jaren zal het Muziekfort zich nog meer richten op programma’s rond het unieke natuurlandschap van het fort. Zo graast er een bijzonder schapenras, is er een moestuin gestart en zijn er plannen voor een natuurwandelroute voor kinderen.

Will Groeneveld richtte, bijna dertig jaar geleden mede Stichting Fortpop Beverwijk op. Simone Groeneveld en Ed Bol sloten later aan. Stukje bij beetje baanden ze zich al puinruimend een weg door het verwaarloosde fort, wat anno nu resulteert in een gezellige zaal voor optredens en evenementen, meerdere oefenruimtes, expositiezalen, een fotostudio, een kleine keuken en nog veel meer. Maar dat betekent niet dat ze ondertussen stilzitten. Recent rondde Simone een succesvolle crowdfundingscampagne af voor een bijzonder groenproject rondom het fort. “We worden een dagje ouder en hebben ook door de coronacrisis nagedacht over de toekomst van het fort. Door nog meer te investeren in het bijzondere natuurlandschap kunnen we ook in de toekomst voor nog meer mensen een plek zijn waar je je thuis kunt voelen. Zo zijn we gestart met een moestuin en een natuurrondwandeling voor kinderen. We hebben een openluchtpodium, een terras en kijken naar mogelijkheden om te zorgen dat ook zorg en welzijn hier een plek krijgen.” 

Kom in contact met deze cultuurmaker


Stichting Fortpop Beverwijk

  • Fort aan den Sint Aagtendijk, Vuurlinie 1, 1948 PX Beverwijk
  • 06-48589446
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • http://www.muziekfort.nl/
Achergrond Illustraties: Nicky Duin