Erfgoed

Museum Kennemerland

Museum Kennemerland is een museum voor de lokale geschiedenis van midden-Kennemerland met een eigen collectie, wisselende tentoonstellingen, een beeldbank, bibliotheek en een afdeling op het gebied van archeologie.

Museum Kennemerland begon rond 1930 als oudheidskamer, waar het verzamelen en bewaren van de geschiedenis van Beverwijk begon. Inmiddels biedt het pand tegenover Park Westerhout plek aan een uitgebreide museumcollectie, bibliotheek en een beeldbank met materiaal uit de gehele regio midden-Kennemerland. Jaarlijks vinden zo’n 4500 bezoekers hun weg naar het museum en wordt er samengewerkt met scholen en lokale kunstenaars en instellingen om diverse lesprogramma’s op te zetten voor het onderwijs. Ook is het een plek waar de historische vereniging samenkomt, regelmatig lezingen worden gegeven en waar verbinding centraal staat.

Collectie & Tentoonstellingen
Als je het museum binnenstapt is het eerste wat je ziet een grote historische kaart van het gebied, met o.a. de Breesaap, Beverwijk aan het Wijkermeer en Holland op z’n smalst. De verhalen die erbij verteld worden geven direct context aan de tentoongestelde werken en nemen je mee op een reis door de tijd. Het museum wil niet alleen een stukje geschiedenis tonen, maar probeert dit tegelijkertijd naar het heden te brengen. Binnen de collectie en wisseltentoonstellingen zoeken ze daarom de verbinding met lokale kunstenaars, en kiezen voor maatschappelijk relevante thema’s en interessante perspectieven. Zo was er eerder een tentoonstelling rondom ‘Manse vrouwen’ uit de geschiedenis en is bij de wisseltentoonstelling over Velser Aardenwerk en Kinheimtapijten aan kunstenares Annelies Kwaak gevraagd een moderne interpretatie te maken van deze bijzondere stijl.

De vrijwilligers van Museum Kennemerland zijn bovenal verhalenvertellers. Of het nu gaat om rondleidingen door het museum, het beheer van de prachtige collectie in de bibliotheek of het educatieprogramma dat ze samen met lokale partijen als Centrum voor de Kunsten Beverwijk en Studio O ontwikkelen, de geschiedenis is voor hen iets wat in elke tijd opnieuw verteld moet en kan worden. Omdat elke tijd een unieke kijk op de geschiedenis geeft. Cees Hazenberg is de bevlogen voorzitter van het bestuur. Samen met ruim 60 vrijwilligers houden zij het museum draaiende. “We zijn een erfgoedinstelling. Onze taak is om dat wat er is aan erfgoed om dat te bewaren en door te geven, en de verhalen daarover te vertellen. Zorg dragen voor de geschiedenis, onze kennis uitbreiden en de geschiedenis naar het heden halen.” Naast de museale collectie, zijn er zo’n 4000 boeken te vinden waarvan het oudste dateert van 1615. De collectie is ook te vinden via de bibliotheek IJmond Noord, waar men wordt doorverwezen naar Museum Kennemerland. De beeldbank kent ruim 10.000 beelden en wordt elke dag door diverse vrijwilligers gedigitaliseerd voor de toekomst.

Kom in contact met deze cultuurmaker


Museum Kennemerland

  • Westerhoutplein 1, Beverwijk
  • 0251-214507
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Achergrond Illustraties: Nicky Duin
© Centrum voor de Kunsten Beverwijk. All rights reserved. Powered by smackitcreations.
Volg ons —