Skip to main content

Erfgoed

Historisch Genootschap Midden-Kennemerland

Het Historisch Genootschap Midden-Kennemerland houdt zich bezig met de lokale geschiedenis van Beverwijk, Heemskerk en Velsen. Het genootschap zet zich in om de geschiedenis van Midden-Kennemerland onder de aandacht te brengen en levend te houden.

Zo red je dus een stuk geschiedenis

 

Ook in 1930 waren er al zorgen over de dreigende teloorgang van historische zaken in regio Kennemerland. Gelukkig was daar gemeentesecretaris van Loenen, die dankzij zijn tomeloze inzet voor behoud van de lokale geschiedenis bij zijn 40-jarig jubileum werd beloond met de oprichting van het Historisch Genootschap Midden Kennemerland, dat meteen al een belangrijke opdracht kreeg: het oprichten van de stichting die nu Museum Kennemerland heet. Inmiddels telt het HGMK zo’n 840 geschiedenis fanaten.

Het bestuur van de vereniging bestaat uitsluitend uit gedreven vrijwilligers met een doorgaans lange adem. Zo is penningmeester Arie van Dongen inmiddels ruim twintig jaar verantwoordelijk voor de uitgebreide publicaties van de vereniging. Hij leerde door die functie ook Marcel Lindeman kennen, inmiddels actief als voorzitter, wiens doctoraalscriptie over de dorpskerk van Wijk aan Zee in aangepaste versie werd uitgebracht door het genootschap.

 

De ondersteuning van het museum is en blijft een belangrijke taak, en die voert het genootschap dan ook uit met raad, daad en af en toe wat geld als de situatie daarom vraagt. Binnen het HGMK zelf blijken voornamelijk de uitgebreide publicaties van waarde, de vereniging is dan ook uitgegroeid tot vooraanstaand vastlegger van de lokale geschiedenis. Denk bijvoorbeeld aan oude dagboeken of familiefoto’s, die vaak letterlijk één stap verwijderd zijn van de vuilnisbak. Deze komen terecht bij het genootschap, dat het liefdevol documenteert en digitaliseert, waarna het eventueel weer verwerkt wordt in zo’n indrukwekkende publicatie.

De vereniging houdt zich door middel van verschillende werkgroepen onder andere bezig met paleografie en het organiseren van lezingen, allemaal om de geschiedenis naar het nu te trekken. Als je leden wilt behouden en je toekomst wil verzekeren, moet je meeschuiven met wat er gebeurt in de samenleving. Om die reden is het genootschap, ondanks de focus op het verleden, in het achterhoofd altijd bezig met hoe dat van vroeger in het heden past: geschiedenis hoeft namelijk niet gelijk te staan aan stilstand.

Kom in contact met deze cultuurmaker


HGMK

  • Noorderwijkweg 2a, 1943 DK Beverwijk
  • 0251- 214 507 (alleen tijdens openingsuren van Museum Kennemerland)
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • https://hgmk.nl/
Achergrond Illustraties: Nicky Duin