Skip to main content

Dans

Centrum voor de Kunsten Beverwijk

In Beverwijk is het Centrum voor de Kunsten dé plek voor kunsteducatie. Dat niet alleen. Het Centrum is ook de spin het web van allerlei regionale kunst- en culturele organisaties. Met als belangrijkste doel: zo veel mogelijk mensen, kinderen en volwassenen met kunst en cultuur in aanraking brengen.

Doe jezelf niet tekort
Hebben we het nog een beetje op een rijtje, wat kunst en cultuur voor een mens kan betekenen? Je staat er wellicht niet dagelijks bij stil, maar een wereld zonder is een wereld vol gemiste kansen. Want wie muziek maakt, danst, acteert, of beeldend werk maakt, is gelukkiger. Zelfverzekerder ook, socialer, kan beter samenwerken, presenteren en kritischer nadenken. Kortom: professioneel begeleide kunstontwikkeling kent uitsluitend voordelen en draagt wezenlijk bij aan het welzijn van mensen.

In Beverwijk is het Centrum voor de Kunsten dé plek voor kunsteducatie. Dat niet alleen. Het Centrum is ook de spin het web van allerlei regionale kunst- en culturele organisaties. Met als belangrijkste doel: zo veel mogelijk mensen, kinderen en volwassenen met kunst en cultuur in aanraking brengen.
Wat een prachtige opdracht.

De straat op
Het Centrum pakt daarvoor flink uit. Aan het Kerkplein wordt niet alleen muziek, theater, beeldend en dans onderwezen, de bevlogen docenten gaan ook steeds vaker de boer op. Naar de basisscholen én de wijken. Op die manier krijgt iedereen de kans de sensaties van kunst en cultuur te ontdekken.

Andere culturele organisaties worden door het Centrum gefaciliteerd. Alsof dat nog niet genoeg is organiseert het Centrum om het jaar de grote manifestatie Beverwijk uit de Kunst en is een van de initiatiefnemers van het gezelschap Cultuurmakers IJmond.

Mis het niet!
Niemand hoeft kunst en cultuur te missen. Wie de kosten voor de lessen in het Centrum lastig kan opbrengen, vraagt het Centrum om hulp bij budgetaanvraag bij het Jeugd- of Volwassenenfonds Sport & Cultuur.

En zo staat niets ons meer in de weg om deel te nemen aan kunst en cultuur en dat grote geluk na te jagen.

Evelien Thöne
Ytje Veenstra

Dansdocent Trudy van Velsen - Opgaan in een nieuwe wereld
Ze vindt het een lekkere manier om je te uiten. Niet dat Trudy van Velsen daar als kind problemen mee heeft, maar het gevoel dat dansen haar geeft is nieuw, en biedt haar een extra mogelijkheid om haar expressies te tonen. Eenmaal op het podium ervaart ze al op jonge leeftijd dat op die plek alles mogelijk is. Ze volgt na schooltijd al snel meerdere lessen per week. Hoewel dansen zelfs tijdens de pubertijd belangrijk blijft, ziet zij het voornamelijk als hobby en kiest ze na de middelbare school voor een studie pedagogische wetenschappen. Totdat Trudy een open lesweek op een dansacademie meemaakt. ‘Ja hoor ‘ns, dit is écht mijn ding’. Dapper besluit ze vlak voor de afronding van haar universitaire studie over te stappen naar de Dansacademie Tilburg.

‘Geen moment spijt van gehad’, zegt Trudy. ‘Ik koos ooit voor een pedagogische studie omdat ik met kinderen wilde werken, maar ik was alleen maar bezig met onderzoek. Geen kind te bekennen. Als dansdocent kan ik m’n hart ophalen. De kinderen zijn nog open, ontwapenend en puur. Ik vind het fantastisch om iedere keer weer die klassikale energie op te wekken en iedereen mee te krijgen in die bijzondere, nieuwe wereld van de dans.’

Kom in contact met deze cultuurmaker


Centrum voor de Kunsten Beverwijk

Achergrond Illustraties: Suze Griesbergen