Het begon allemaal in Castricum, waar de overbuurvrouw van Joris Abbes en Ingwar Perton een kale buitenmuur had. Of de heren de muur misschien even in een kleurtje wilden sauzen? Maar mochten ze er een leuk creatief idee bij hebben, dan was dat ook prima. Uiteindelijk werd het een patchwork-achtige muur met een schaakbord. De zwarte en witte vakken vulden ze met portretten en andere afbeeldingen, zoals beeltenissen van mensen uit de straat, een haai die uit een zwembad sprong, een waterval met een vrouwengezicht en een pooltafel. En met een buurtfeest aan een lange tafel werd het kunstwerk officieel geopend.
Tijdens het werken aan de muur hadden diverse vrienden meegewerkt . Daardoor ontdekten ze dat ze allemaal iets met graffiti en/of schilderen deden. Niet lang daarna werden ze gevraagd om tijdens een feest in een kroeg ook een muur te spuiten en via via kwamen meer opdrachten als vanzelf binnen. Enthousiast als ze waren, namen ze al die klussen aan en met elkaar gingen ze aan de slag. In de keuken aan de Overtoom in Castricum werd een naam voor die collectieve samenwerking bedacht: Spatzuiver. Dat was elf jaar geleden. Volgens Menno zouden ze met die naam na tien jaar nog steeds blij zijn en daarin heeft hij gelijk gekregen.
Verf als lijm
Joris, Thijs, Koen, Ingwar, Menno en Marcel groeiden op in de regio: Uitgeest, Castricum, Heemskerk. Behalve Joris hadden ze allemaal een grafische achtergrond aan het Grafisch Lyceum. En allemaal waren ze individueel van elkaar begonnen met hun creatieve uitingen. De verf bleek de lijm van het collectief waarvan vriendschap - die al stamde uit hun middelbare schoolperiode - de basis vormt. Eerst in hun vrije tijd, maar daarna dus ook professioneel.
Ingwar: ‘Toch zijn we geen bedrijf, maar een collectief. Ieder van ons werkt ook voor zichzelf en heeft dus ook zijn eigen werk. Maar samen met elkaar zijn we Spatzuiver. Bedrijfsmatig vormt dat geen probleem. Een van ons neemt een verzoek voor een klus aan en doet de financiën en na de uitvoering factureren we aan elkaar.’
Met vrienden geld verdienen gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot. Joris: ‘Natuurlijk hebben we in het begin ook best wel strijd gehad. Daarom hadden we iedere dinsdagavond vergaderavond. Eerst kwam “de zeiklijst” op tafel en dan ging het er pittig aan toe. Maar juist dat heeft onze vriendschap en samenwerking verbeterd en versterkt. We eindigden ook bijna altijd dansend op de tafel.
Het sociale aspect is in ons collectief minstens zo belangrijk als het zakelijke. Onze gesprekken gaan dus net zo lang door tot er op tafel ligt wat gezegd moet worden. Of dat nu lachend of jankend is. Je wordt hier niet gespaard. Dat zorgt er wel voor dat er geen onderlinge frustraties zijn, maar dat er saamhorigheid is. Met heel veel feest en gezelligheid.’